29 Mayıs 2009 Cuma

Yunus Balığı Pattern


Ben yunusumu mavi ve beyaz yünler ile ördüm. Gri - beyaz versiyonunun da gayet güzel olacağını düşünüyorum. Gelelim pattern'e:


Her seferinde yazmadım ama işimizi çevirerek ördüğümüz için her sıranın başında mutlaka bir zincir çekilecek.


Balığımızın karın kısmı: Beyaz yün ile iki zincir çekiyoruz.

1. sıra: tığımıza göre 2. zincire, 2 sık iğne yapıp, döndürüyoruz

2.-3. sıralar: 1 zincir çekip her bir sık iğneye sık iğne geçiyoruz

4.-5. sıralar: 1 zincir, ilk sık iğneye 2 sık iğne, sonraki sık iğneye bir sık iğne geçip döndürüyoruz (3 si oldu)

6. sırada bir baş bir de sondan birer arttırarak 5 sık iğne, daha sonra yine aynı şekilde 7 si ve 9 si olacak şekilde baş ve sondaki sık iğneleri arttırarak devam ediyoruz. 9 si elde ettikten sonra bir sıra sık iğne geçiyoruz ve sonraki sırada yine bir baştan bir sondan arttırarak 11 si'ye çıkıyoruz. 11 si'ye geçtikten sonra 16 sıra boyunca 11 si geçiyoruz. Daha sonra bir baştan bir de sondan eksilterek 9 si'ye düşüyoruz ve iki sıra sık iğne geçiyoruz (toplam 3 sıra 9 si olmuş olacak). Tekrar bir baş bir sondan eksilterek 7 si'ye düşerek, yine 2 sıra 7 si geçiyoruz. Bir baş bir sondan eksilterek 5 si'ye düşüyoruz ve 11 sıra 5 si örüyoruz. 11 sıra 5 si den sonra, yine her bir sık iğneye bir sık iğne gelecek şekilde geçip sonunda 9 zincir çekiyoruz.

Şimdi kuyruk kısmına geçtik;

tığa göre 2. zincire batıp dolamadan çekiyoruz, sonraki 2 zincire si geçiyoruz, bir sonraki zincire dolayıp batıp tek seferde çekiyoruz (Türkçe karşılığını bilmiyorum tam olarak ama Amerika'da HDC olarak adlandırılıyor.), daha sonraki 4 zincirin her birine bir dolayıp 2 seferde çıkararak trabzanlar yapılıyor. Bu şekilde kuyruğun bir yarısı tamamlanmış oldu. Daha sonraki 5 si'nin üzerine bir dolayıp 2 seferde çıkararak trabzanlar yapılıyor(Amerika'da DC denen olay). 9 zincir çekilip, dönüyoruzve tığa göre ikinci zincire batıp dolamadan çekiyoruz. Sonraki iki zincirin üstüne si geçiyoruz, bir sonraki zincire bir dolayıp tek seferde çekiyoruz ve sonraki 4 zincirin her birine bir dolayıp 2 seferde çıkararak trabzanlar yapılıyor, böylece kuyruğun diğer yarısı da bitti. Kuyruğa ilk başladığınız sıranın sonuna batıp dolamadan çekerek ilmeği sabitliyoruz ve ipi kesiyoruz.


Üst gövdeye geçtik; mavi yün ile 2 zincir çekiyoruz.

Yine tığa göre 2. zincirin üzerine 2 si yapıyoruz, dönüş için 1 zincir çekipher si'ye bir si geçiyoruz. 1 zincir, ilk sık iğneye 2 sık iğne, sonraki sık iğneye bir sık iğne geçip döndürüyoruz (3 si oldu). Yine bir zincir, ilk si'ye bir si, ortadaki si'ye 2 si, sondaki si'ye bir si yaparak 4 si elde ettik. Daha sonraki sıralarda baş ve sondaki sık iğnelere bir sık iğne aradaki sık iğnelerin her birine 2 si yaparak, 6si,10 si ve 18 si'ye çıktık. 18 si'ye çıkınca 3 sıra 18 si geçtik. Sonraki sırada ilk 8 sık iğneye sık iğne, sonra iki sık iğnenin her birine 2 si, ve son 8 sık iğneyede birer sık iğne geçtik, 20 si oldu. 5 sıra 20 si ördükten sonra, yine ilk ve son 8 sık iğneye birer sık iğne, ortadaki sık iğnelerin her birine 2 sık iğne geçerek 24 sık iğneye çıktık ve 3 sıra 24 sık iğne geçtik. Sonraki sırada, baş ve sondan birer sık iğne eksilterek (2 alıp tek sık iğneye düşürerek), ortadaki sık iğneleri normal ördük ve 22 si elde ettik. Aynı şekilde bir sıra daha yaparak 20 si'ye düştük. Bir sıra 20 si ördük. Bir baştan ve bir sondan eksilterek 18 si'ye düştük ve bir sıra 18 si geçtik. Daha sonra 16 si'ye düştük. 2 sıra 16 si geçtik. 14 si'ye düştük ve 1 sıra 14 si geçtik. Daha sonra 12 si ve 10 si'ye düştük. 2 sıra 10 si geçtik ve 8 si'ye düştük. 9 sıra 8 si geçtik ve 6 si'ye düştük. Sonraki sırada ilk 2 si'ye birer si, ortadaki 2 si'yi 1'e düşürüp, sonraki iki sık iğneye de birer sık iğne yapıp, 9 zincir çekiyoruz. Aynı alt gövdedeki kuyruk gibi kuyruğunu yapıyoruz. Üstteki yapılış ile birebir aynı. Daha sonra gözleri dikip, alt gövde ile üst gövdeyi birbirine dikiyoruz ve içini dolduruyoruz.

Yüzgeçlere geldik. İlk olarak sırtındaki yüzgecin yapılışı: (2 adet yapılacak) yüzgecin tabanını yapmaya başlıyoruz,

1.sıra: 9 zincir çekiyoruz. Tığa göre 2. zincire ve devamına sık iğne geçiyoruz (8 si ).

2. sıra: bir zincir, 8 si örüyoruz.

3. sıra: sıranın başında iki kez eksiltme yapıyoruz, kalan 4 si'yi si olarak örüyoruz(6 si).

4. sıra: ilk 4 si'yi si geçiyoruz sonra bir eksiltiyoruz (5 si).

5. sıra: bir eksilterek başlıyoruz sonraki 3 sık iğneye birer sık iğne geçiyoruz (4 si).

6. sıra: ilk iki si'ye birer si ve son si'de bir ei eksilterek 3si'ye düşüyoruz.

7. sıra: bir arttırarak başlıyoruz, sonraki iki sık iğneye birer sık iğne geçiyoruz. (4 si)

8. sıra: Bir eksilterek başlıyoruz, sonraki sık iğneye bir sık iğne ve sonda bir eksiltiyoruz (4 si)

9. sıra: bir arttırıyoruz, sonraki sık iğneye bir si, bir eksitiyoruz (4 si)

10. sıra: Bir eksiltiyoruz, si ve sonuncu si'ye 3 si yapıyoruz (5 si), kesiyoruz.

Bu şekilde iki parça örüyoruz ve birbirine dikiyoruz, içini çok az dolduruyoruz dik durması için ve gövdeye dikiyoruz.


Yan Yüzgeçler: (2 adet yapılacak): Bu sefer yüzgecin tepesinden başlıyoruz. 5 zincir çekiyoruz.

1.sıra: 2.zincire si yapıyoruz, sonraki 2 zincire si geçiyoruz ve diğer zincire 3 si yapıyoruz. Zincirin diğer tarafından devam ediyoruz, sonraki 3 zincirin her birine sık iğne yapıyoruz (10 si) bağlamıyoruz bu yüzden her sıranın başlangıcında bir işaret koyulmasında fayda var.

2. sıra: 1 zincir ve 10 si.

3. sıra: 1 zincir, ilk si'ye 2 si, sonraki 4 si'nin her birine sık iğne olacak şekilde turu tamamlıyoruz. (12 si)

4.-7. sıra: 1 zincir, 12 si.

8. sıra: 1 zincir, ilk sık iğneye 2 sık iğne, sonraki 5 sık iğneye birer sık iğne olacak şekilde turu tamamlıyoruz. (14 si)

9. sıra: 1 zincir, her sık iğneye bir sık iğne ve bitti. Yüzgeçlerini de takıyoruz ve nihayet yunusumuz hazır!!!


Amma uzunmuş yahu, yazması örmesinden daha zormuş :))

4 yorum:

Unknown dedi ki...

Yunusun sayıları için teşekkürler,alıp öreceğim.Bende balık yok nedense, galiba sayı bulamadığım için idi.

Asli dedi ki...

Çok sevindim işe yaradığına, mutlaka çok güzel şeyler çıkacaktır.

Hayal Arkadaşlarım dedi ki...

Çok teşekkürler anlatımın için. Yazmak örmekten daha zor oluyor her zaman için. Emeğine sağlık.

Rukiye dedi ki...

Kuyruğun ilk yarısını yapıp trabzanlar için döndüğünde kuyruk ters oluyır ben yanlış yapıyorum ama anlamadım bir türlü bir noktası var mı acaba

Template by:
Free Blog Templates